HomeTalno ogrevanjePodporaNakupovalni vodič

Navodila za nakup talnega ogrevanja

Vemo, da je včasih potrebna pomoč pri nakupu novega ogrevalnega sistema. Poznamo tudi tipična vprašanja, ki si jih ljudje zastavijo, ko razmišljajo o talnem ogrevanju, zato smo pripravili ta nakupni vodič.

Ne glede na to, ali gre za ogrevanje celotne hiše ali za ogrevanje posamezne sobe, naš vodič razlaga, kako deluje talno ogrevanje in kako lahko sistem pomaga, da ostane toplo, ko se zunaj ohladi.

Kako deluje talno ogrevanje?

Talno ogrevanje deluje tako, da je pod nivo tal nameščena grelna žica. Žica se segreje, ko je sistem vklopljen, ogreva talno površino in zagotavlja sevalno toploto, ki se enakomerno porazdeli in ogreje prostor preko tal.

Pri sevalni toploti se udobje občuti prej in pri nižji temperaturi. Povsod v prostoru je minimalen pretok zraka, ki ohranja udobno in enakomerno temperaturo.

underfloor heating vs radiators

Ali bo talno ogrevanje dovolj za ogrevanje prostora?

Električno talno ogrevanje ima na voljo različne izhodne moči, pri čemer je na voljo večja izhodna moč, da se zagotovi dovolj toplote za prostore z velikimi toplotnimi izgubami, kot so npr. zimski vrtovi.

Izhodna toplota sistema talnega ogrevanja mora biti večja od toplotne izgube prostora, ki ga ogreva, da lahko sistem zagotovi dovolj toplote. Zato je pomembno, da opravite izračun toplotnih izgub, da zagotovite, da je sistem primeren za vaš projekt. To lahko izvede arhitekt ali inženir ogrevanja, zato je pomembno, da izberete pravilno toplotno moč za sistem talnega ogrevanja. Če niste prepričani v toplotne izgube, nas kontaktirajte in pomagali vam bomo izbrati pravi sistem za vas.

Priporočljivo je tudi, da sistem namestite z zadostno izolacijo, npr. z izolacijskimi ploščami, ki skrajšajo čas ogrevanja s potiskanjem toplote na nivo tal in preprečevanjem toplotnih izgub navzdol.

floor types temperature heat output underfloor heating

Stroški, povezani s sistemom

Na voljo so različni sistemi, stroški talnega ogrevanja pa so odvisni od časa delovanja, izhodne toplote, velikosti ogrevane površine in vrste sistema. Za nadzor sistema je potreben tudi termostat, ki se prodaja ločeno od ogrevalnega sistema. Če želite izvedeti stroške nakupa sistema, zahtevajte ponudbo in odgovorili vam bomo s podrobno ponudbo, da bomo ustrezali projektnim zahtevam.

Tekoči stroški so povezani s cenami energije, velikostjo in višino prostora ter časom delovanja. Uporaba pametnega termostata, kot je pametni WiFi termostat 4iE Warmup, lahko ustvari prihranek.

cost saving with warmup floor heating app

Na kaj biti pozorni?

Material

Bodite pozorni na materiale, iz katerih je izdelana žica za talno ogrevanje ter iz česa je izdelana izolacija grelne žice.

Podpora

Čeprav je malo verjetno, da boste imeli težave s sistemom, ko bo nameščen, je priporočljivo preveriti, ali je po potrebi na voljo poprodajna podpora.

Garancje

Čeprav je talno ogrevanje znano po zanesljivosti, ko je sistem nameščen, je pomembno, da zagotovite ustrezna jamstva za sistem.

Namestitev

Sistem lahko namesti pristojna oseba, lahko pa namesti tudi poklicni monter. Vsa električna dela, vključno z ožičenjem in priključitvijo termostata na ogrevalni sistem, mora opraviti kvalificiran električar.

underfloor heating installation
install underfloor heating system