HomeTalno ogrevanjeVrsta talne oblogePoliran beton

Poliran beton

Tla iz poliranega betona ponujajo vzdržljiv in moderen zaključek tal. 

Prednosti poliranega betona

Poliran beton, ki se je nekoč primarno uporabljal le v povsem industrijskem okolju, je po vsem svetu vedno bolj priljubljena izbira zaključka tal pri obnovah in novogradnjah. Tla iz poliranega betona so trpežna in enostavna za čiščenje, hkrati pa prostoru dodajo občutek modernosti in razkošja.

Zaradi visoke toplotne mase so betonska tla idealna za ogrevanje s sistemom talnega ogrevanja. Beton zagotavlja hiter čas ogrevanja in dobro zadržuje toploto, celo shranjuje toploto, ki jo ustvarjajo pribitki sonca, zaradi česar je ogrevan poliran beton/tlak odlična izbira za izboljšanje udobja in topline doma.

polished concrete flooring

Vrste poliranih talnih zaključkov

Beton je vsestranski material, ki ga lahko vgradimo kot tla na različne načine.

Poliran estrih

Najpogostejša oblika betonskih tal je debelejša plast betona, ki jo poliramo, preden se strdi.

Polirani beton

Na obstoječo podlago se nanese plitka plast samorazlivnega tekočega estriha, ki se po sušenju polira. 

Prekrivanje poliranega estriha 

V nekaterih primerih se nad obstoječa poškodovana betonska tla namesti zelo tanek sloj poliranega betonskega sloja.

Najboljši sistemi talnega ogrevanja za polirane betonske talne obloge

Zaradi lastnosti zadrževanja toplote je poliran estrih idealen zaključek tal za električno talno ogrevanje.

Električni sistemi talnega ogrevanja za poliran beton

Če nameščate tla iz poliranega estriha kot del novogradnje, je naš grelni kabel WIS idealna izbira za električno talno ogrevanje. Vgradi se neposredno v plast estriha od 50 mm do 100 mm, zaradi počasnejšega segrevanja ter posledično ohlajanja pa je idealen za prostore v stalni uporabi. 

Če sistem električnega talnega ogrevanja naknadno namestite na obstoječa betonska tla ali pod, so grelne mreže SPM in PVC primeren sistem za uporabo, saj nudijo nizkoprofilno namestitev, ki ima malo ali nič vpliva na dvig višine tal.

Primerno za vsak projekt

Ogrevana tla iz poliranega estriha so primerna tako za novogradnje kot za prenove. 

Projekti novogradenj

Tla iz poliranega estriha so pogosto nameščena kot del gradbenega projekta novogradnje, saj je v fazi načrtovanja mogoče upoštevati njihovo globino. Na voljo je izbor električnih sistemov za talno ogrevanje, ki jih je mogoče namestiti neposredno v beton med namestitvijo tal, za učinkovito in enostavno namestitev. 

Preoblikovanje obstoječih betonskih tal

Talno ogrevanje lahko namestite, ko estrihi še niso narejeni ali ko so že. Če so tla iz poliranega estriha že narejena, je mogoče pred dodajanjem novega sloja izravnalne mase in poliranega estriha namestiti nizkoprofilni električni sistem talnega ogrevanja. Če se pri projektu prenove izvajajo betonska tla in bo zgoraj nameščen zaključen pod iz poliranega estriha, obstajajo številni sistemi talnega ogrevanja, primerni za uporabo. Potreben je izračun, ali lahko konstrukcija prevzame dodatno težo poliranega estriha.

Stroški ogrevanja tal iz poliranega estriha 

Talno ogrevanje je energetsko učinkovita rešitev ogrevanja, ki lahko omogoči prihranek na računih za energijo. Stroški vgradnje ogrevalnega sistema s poliranim estrihom so odvisni od več dejavnikov, vključno z velikostjo projekta, lokacijo, kakovostjo in materiali talnih oblog ter strukturno trdnostjo projekta.

polished concrete flooring
polished concrete flooring

Namestitev talnega ogrevanja s poliranimi betonskimi tlemi 

Namestitev tal z ogrevanim poliranim estrihom se razlikuje od sistema do sistema, vendar bomo v tem primeru raziskali namestitev našega grelnega kabla WIS. Vedno poskrbite za sodelovanje z izkušenim monterjem, ki je talno ogrevanje že vgradil v betonska tla in se prepričajte, da lahko projekt strukturno prevzame dodatno nosilno težo betonskih tal. 

Priporočljivo je namestiti sistem talnega ogrevanja z izolacijo, da zmanjšate toplotne izgube in povečate energetsko učinkovitost sistema, zato bo prvi korak namestitev sloja Warmup izolacije in vlagotesnih membran na podlago. Sistem talnega ogrevanja pred preskusom namestite neposredno na ta izolacijski material in ga nato prekrijete z betonom. Medtem ko se beton strjuje, ne vklapljajte ogrevalnega sistema, saj lahko to povzroči škodo. Ko je beton popolnoma posušen, ga lahko polira strokovni izvajalec.