HomeTalno ogrevanjeVrsta talne oblogeLesena tla

Lesena tla

Ne glede na to, ali nameščate gotovi ali klasični masivni parket, lahko uporabite večino sistemov električnih talnih ogrevanj Warmup v kombinaciji z njimi. 

Električni sistemi za lesena tla

Najpogosteje uporabljen električni sistem talnega ogrevanja, nameščen z lesenimi talnimi oblogami, je sistem ogrevanja z grelno folijo. Vendar vsekakor priporočamo, da si preberete naš nakupovalni vodič ali zahtevate ponudbo za podrobnejšo razčlenitev možnosti talnega ogrevanja.

Sistem grelne folije WLFH je sistem električnega talnega ogrevanja, ki omogoča hitro namestitev pod lesena tla in druge vrste plavajočih talnih oblog. Njegove grelne žice, ovite z aluminijasto folijo, ponujajo neprimerljivo toplotno prevodnost v lesena tla, kar omogoča hiter čas ogrevanja ter učinkovito in dosledno porazdelitev toplote.

Sistem grelne folije WLFH je sistem električnega talnega ogrevanja, ki omogoča hitro namestitev pod lesena tla in druge vrste plavajočih talnih oblog. Njegove grelne žice, ovite z aluminijasto folijo, ponujajo neprimerljivo toplotno prevodnost v lesena tla, kar omogoča hiter čas ogrevanja ter učinkovito in dosledno porazdelitev toplote.

Vrste lesenih talnih oblog

Čeprav je veliko različnih ogrevalnih sistemov Warmup mogoče uporabiti z lesenimi talnimi oblogami, je vredno omeniti, da je potrebno biti previden pri nekaterih mehkih lesenih talnih oblogah, saj lahko nekateri mehki lesovi ustvarijo toplotno pregrado in blokirajo toploto, namesto da bi jo prenesli na talno površino.

Gotovi parket

Pogosta alternativa masivnim lesenim talnim oblogam je gotovi parket, ki daje videz in občutek naravnega lesa in je kot nalašč za talno ogrevanje.

Masivni les

Naravni, masivni les je običajno dražji od gotovega parketa in ponuja različne možnosti glede gostote in vsebnosti vlage, kar lahko vpliva na izbrani sistem talnega ogrevanja.

Talne plošče

Najpogosteje uporabljene pri prenovi starejših domov so talne plošče iz naravnega lesa primerne za talno ogrevanje, vendar bodo za učinkovito ogrevalno rešitev potrebovale večjo uporabo izolacijskih materialov.

Toplotna prevodnost

Pri namestitvi sistema talnega ogrevanja z leseno talno oblogo je toplotna prevodnost pomemben dejavnik, na katerega je treba misliti. Poskrbite, da bo les čim bolj gost za večjo toplotno prevodnost; tanjši in gostejši kot je les, hitrejši je čas ogrevanja.

Debelina tal

Čeprav ni pravil glede debeline lesa, ki ga lahko uporabite pri talnem ogrevanju, priporočamo, da debelina lesa ni večja od 18mm, saj bo vsak debelejši od tega oviral učinkovito delovanje sistema ogrevanja.

Ker bodo širše deske pogosto bolj “gibljive” kot bolj ozke deske iz istega materiala, priporočamo, da je razmerje med debelino in širino približno med 7 do 11. Plošča debeline 16 mm in širine 160 mm bi dala razmerje 10, zato bi bila idealna.

Pri svojem dobavitelju lesenih tal preverite, ali je izbrana talna obloga primerna za talno ogrevanje.

wooden floor with foil underfloor heating

Vsebnost vlage v lesenih tleh

Les je naravni material, ki absorbira vlago okoli sebe; kar pomeni, da se vsebnost vlage razlikuje glede na okolje. Če bi lesena tla z visoko vsebnostjo vlage polagali v zelo suhi hiši, bi se les posušil, kar bi povzročilo krčenje in odprlo morebitne vrzeli. Tudi tla bi lahko postala hrupna s škripanjem, ko se odmaknejo od podlage.

water underfloor heating under wooden floor

Vlažnost

Namestitev lesenih tal v hiši, ki je bila bistveno bolj vlažna od vsebnosti vlage v leseni talni oblogi pomeni, da bi se tla lahko razširila in nabreknila.

Pogovorite se z dobaviteljem talnih oblog, da zagotovite, da imajo lesena tla pravilno vsebnost vlage, ki ustreza vsebnosti vlage v okolju, v katerem bodo tla nameščena.

Talna temperatura

Lesenih tal se nikoli ne sme segrevati nad 27°C – to bo zagotovil Warmup termostat.

Namestitev

Električno talno ogrevanje Warmup lahko hitro in enostavno namesti vsak usposobljen izvajalec.

Pri nameščanju sistema  ogrevanja v kombinaciji z leseno talno oblogo je potrebno okoli robov prostora pustiti raztezno režo.Široka mora biti približno 10mm in jo lahko enostavno zakrijete z zaključno letvijo. 

Podloga

Warmup izolacijska podloga je vedno priporočljiva za uporabo s sistemom talnega ogrevanja, ki se uporablja pri lesenih tleh. Podloga optimizira toplotno moč in učinkovitost ogrevalnega sistema ter preprečuje, da bi toplota uhajala navzdol in izstopala iz prostora. Podloga deluje tudi kot učinkovita ovira za vlago, ki bi se lahko širila dalje v les.

underfloor heating cable insulated underlay installation

Omejitve prenosa toplote

Pri uporabi sistema z leseno talno oblogo je potrebno poskrbeti za učinkovito delovanje sistema in ne priporočamo namestitve talnega ogrevanja, če spodnje meje niso izpolnjene. To lahko ovira delovanje sistema in povzroči, da sistem ne deluje tako, kot bi moral.

Spodnje vrednosti so samo za električne sisteme talnega ogrevanja. 
 

Omejitve prenosa toplote
Tog 1.5 (razen če ni drugače navedeno)
RSI  0.15m² K/W (razen če ni drugače navedeno)