Lastništvo stare nepremičnine pomeni skrb za košček zgodovine. Vendar pa je ogrevanje starega doma lahko izziv:

  • Nenehno prilagajate temperaturo navzgor ali navzdol, da jo vzdržujete stabilno
  • Visoki stroški vzdrževanja stare opreme
  • Izjemno visoka poraba energije pozimi

Zaradi sodobnega napredka na področju električnega ogrevanja je mogoče dodati učinkovit, brezšumen in čist vir toplote, ne da bi pri tem porabili več prostora za dodatno opremo.

Izzivi pri ogrevanju stare hiše

Infiltracija zraka je sovražnik vsakega ogrevalnega sistema, zato je treba vedeti, kako zrak prodre vanj. Pri nadgradnji obstoječega vira toplote je lahko izziv tudi iskanje prostora zanj.

Slaba izolacija

Toplotne izgube skozi neizolirano streho so lahko tudi do 40 %. Obstajajo tudi drugi zapleti, ki so lahko posledica slabe izolacije strehe:

  • Kopičenje vlage v strehi
  • Poškodbe na strešni kritini
  • Težave s plesnijo

Če stene niso pravilno izolirane, se bodo težave še povečale.

Osnutki

Nezadostno izoliran dom izgublja toploto s konvekcijo, kondukcijo in sevanjem. Izguba toplote zaradi prepiha v oknih, stenah in odprtinah na zunanjih stenah je posledica konvekcije. Hladen zrak, ki vstopa v hišo, se ogreje z zrakom v hiši in se dvigne do stropa. Če strop ni izoliran, ta toplota še naprej uhaja iz hiše.

Prostor za opremo

Pri nadgradnji vira toplote je glavna skrb lokacija: kje bo nameščen? Večina starejših hiš ni bila zgrajena z dodatnimi prostori, zato je iskanje prostora za namestitev ogrevalnega sistema lahko izziv. Možnosti so lahko omejene, če ne žrtvujete obstoječega prostora za namestitev ogrevalne enote.

Strategije za učinkovito ogrevanje starejše hiše

Vsaka hiša potrebuje nekaj prilagoditev, da postane energetsko učinkovita. Večina teh “popravkov” je preprostih in ne bodo obremenili bančnega računa, vendar jih je treba opraviti pred namestitvijo novega ogrevalnega sistema, da bi zagotovili njegovo vrhunsko delovanje.

1. Nadgradite izolacijo

Dodajanje izolacije na streho je enostavno. Velik del toplote uhaja skozi streho, zato je smiselno najprej popraviti to področje. Obstajajo 3 možnosti, ki jih je mogoče izvesti brez najema strokovnjaka:

  • Izolacija z vpihovanjem
  • Izolacija z kameno/stekleno volno
  • Oboje

To je lahko projekt za konec tedna, ki bo prihranil pri stroških za energijo.

Če stene niso dobro izolirane, lahko to popravite na dva načina. Če prenavljate dom in je to v proračunu, odstranite suhomontažne plošče in namestite izolacijo iz steklenih vlaken po celotnem domu. Če odstranitev dotrajanega stenskega materiala ni mogoča, lahko izolacijo vpihate v stenske votline. To lahko opravite kot projekt “naredi sam” ali pa najamete zunanjega izvajalca. Ustrezno izoliran dom bo ogrevalnemu sistemu podaljšal življenjsko dobo in povečal vrednost hiše pri nadaljnji prodaji.

2. Poskrbite, da so okna in vrata ustrezno zatesnjena

Območje, na katerega pogosto pozabljamo, so okna in vrata: tesnjenje okoli zunanjih oblog in dodajanje penaste izolacije v notranjost. Dodajanje tesnilne mase na zunanjost je preprosto in ne zahteva odstranitve kakršnih koli oblog. Za dodajanje izolacije okoli oken in vrat iz notranjosti je treba obrobo odstraniti. To bo zahtevalo nekaj truda, a izplačilo je toplejši dom za manj denarja.

3. Namestite električno talno ogrevanje

Ena od možnosti je namestitev električnega talnega gretja. Z ogrevanjem celotne pohodne površine se ljudje in vsebina v prostoru ogrejejo, ne da bi se zrak v prostoru pregreval. Dodaten prostor ni potreben, saj deluje neposredno pod talno oblogo in zahteva zelo malo višine prostora – običajno manj kot 2 cm. Električno talno ogrevanje zagotavlja:

  • Čisto, udobno in tiho ogrevanje
  • Učinkovito dolgoročno delovanje
  • Brez vzdrževanja
  • Manjša mesečna poraba energije kot pri drugih sistemih
  • Enostavna namestitev

Včasih je bilo električno talno ogrevanje možnost le za premožne, zdaj pa je dostopno večini lastnikov stanovanj.

4. Namestite programski termostat

Električni sistemi talnega ogrevanja so učinkovit način za dodatno ogrevanje prostora ali celotnega doma. Če v sistem dodate inteligentni programski termostat, lahko izkoristite prednosti samodejnega consko nadzorovanega ogrevanja. Termostat ne nadzoruje le temperature, temveč se tudi nauči, kako se prostor segreva in ohlaja, ter se na te spremembe odzove z uporabo natančnih časov vklopa in izklopa, da optimizira raven udobja v prostoru. Programski termostat bo aktiviral talno ogrevanje samo v času, ko se prostor uporablja, za razliko od drugih sistemov, ki v vsakem ciklu ogrevajo vse prostore v hiši.

5. Revidirajte in optimizirajte porabo energije

Kot zadnji korak pri optimizaciji porabe energije razmislite o izvedbi strokovnega energetskega pregleda hiše, ki lahko natančno opredeli vire uhajanja zraka in toplotnih izgub ter pripravi načrt za odpravo vseh ugotovljenih težav.

Vendar lahko preprosto revizijo opravite tako, da skrbno preverite vrzeli na oblogah osnovnih plošč in okoli zunanjih vrat. Redno preverjajte tesnila na vratih in oknih ter jih po potrebi zamenjajte. Poskrbite, da so uporabljene le varčne žarnice in ugašajte luči, če niste v prostoru. Na zunanji strani hiše preverite, ali so na njej očitne razpoke, skozi katere bi lahko vstopil hladen zrak.

Za najboljše rezultate izberite električno talno ogrevanje

Če upoštevamo vse možnosti za nadgradnjo starega ogrevalnega sistema, je električno talno ogrevanje najboljša izbira, saj je:

  • Tiho in varno.
  • Ni gibljivih delov, ki bi jih bilo treba vzdrževati, prah in alergeni pa se ne širijo po hiši.
  • Njegova cena je konkurenčna drugim primerljivim sistemom.
  • Odlična rešitev za eno sobo ali celotno hišo.

V podjetju Warmup smo specializirani za tehnologijo električnega talnega ogrevanja in smo razvili izdelke, ki poleg vrhunske zmogljivosti zagotavljajo tudi enostavno namestitev. Naše garancije so najboljše v panogi, na našem spletnem mestu pa je izbira ogrevalnega sistema enostavna.

Še danes se obrnite na nas za brezplačno ponudbo ali se pogovorite z našo podporo za stranke in preverite, kako je lahko Warmup rešitev za ogrevanje.