Ta članek obravnava glavne razlike med talnim ogrevanjem in radiatorji kot ogrevalnim sistemom za dom. Glavne razlike med talnim ogrevanjem in radiatorji lahko izpostavimo v 5 točkah:

  1. Porazdelitev toplote
  2. Udobje in kakovost zraka
  3. Stroškovna učinkovitost
  4. Estetika
  5. Območno ogrevanje

Centralno ogrevanje z radiatorji je bilo uvedeno v tridesetih letih prejšnjega stoletja in se od takrat uporablja kot standardni sistem ogrevanja, v zadnjih 8 desetletjih pa ostaja bolj ali manj nespremenjeno. V zadnjem času se talno ogrevanje uporablja kot izbrani ogrevalni sistem, ki ponuja neprimerljivo udobje in razkošje.

Spodaj najdete primerjavo teh dveh sistemov in razlago, zakaj menimo, da je talno ogrevanje najboljša rešitev za ogrevanje doma.

living room with underfloor heating 4iE thermostat

1. Porazdelitev toplote

Izbira ogrevalnega sistema določa način porazdelitve toplote. Talno ogrevanje ustvarja sevalno toploto, ki povzroči toplo počutje. Uporablja se izraz sevalno ogrevanje, saj je toplotno sevanje odgovorno za pomemben delež “toplotnega udobja”, ki ga doseže ta oblika ogrevanja.

Radiatorji delujejo tako, da ogrevajo zrak, ki jih obdaja, s pomočjo konvekcije. Zrak, ogrevan z radiatorjem, se dvigne proti stropu in ko se ta topel zrak ohladi, pade do tal, da se s konvekcijo radiatorja spet ogreje. To ustvarja pretok toplega in hladnega zraka ter neizogibno vroče in mrzle točke, kjer so območja v bližini radiatorjev toplejša kot območja drugje v sobi.

heating systems comparison: radiator vs radiant floor heat

Talno ogrevanje in radiatorji toploto različno porazdeljujejo. Ta slika primerja sevalno talno ogrevanje in neenakomerno porazdelitev toplote iz radiatorskega sistema. Ker se nekatera območja ogrevajo z radiatorji veliko dlje, druga pa so pregreta, vroče in hladne točke zmanjšajo želeno raven udobja.

2. Učinkovitost in udobje sistema

Način porazdelitve toplote vpliva na učinkovitost in udobje ogrevalnega sistema. Sevalna toplota neposredno segreva predmete in ohranja naravno vlažnost v prostoru, medtem ko konvekcija toplega zraka po navadi zmanjša vlažnost. Če se ogrevajo celotna tla v prostoru, potem sevalna toplota daje enakomerno širjenje toplote, medtem ko običajno ogrevanje na začetku ogreva eno območje, nato pa traja dlje časa, da kroži, da doseže zahtevano raven udobja. Dvig temperature zraka z običajnim ogrevanjem lahko povzroči nelagodje in pregrevanje, kar lahko zmanjša raven kisika in na koncu težave z dihanjem, če je zrak pretopel.

conventional radiators heat vs underfloor heating comparison

Sevalno talno ogrevanje zagotavlja toploto tam, kjer je to potrebno, zmanjšuje nevarnost pregrevanja telesa in je čim bližje idealnemu ogrevanju.

3. Pregrevanje je neučinkovito in drago

Radiatorji so bili predstavljeni kot razkošje v tridesetih letih prejšnjega stoletja, vendar so nagnjeni k pregrevanju, zaradi česar je ogrevalni sistem veliko manj učinkovit. Pogosto je sčasoma potrebno prezračevanje, na primer odpiranje okna, zaradi česar se energija izgublja v okolju.

Način, kako radiatorji proizvajajo toploto, ustvarja vroče in hladne pike, kar pomeni, da je treba toploto v prostoru, ki je oddaljena od radiatorja, povišati. Zaradi tega bodo radiatorji ustvarili več toplote in zmanjšali hladne točke, hkrati pa bodo območje v bližini radiatorja še bolj vroče. To pregrevanje pomeni, da se bo sobna temperatura sčasoma preveč segrela, kar bo povzročilo potrebo po odpiranju oken, da bo vstopil svež zrak, hkrati pa bo toplota uhajala, zapravljala energijo in denar. Zapravljanje energije je drago, saj lahko pregrevanje za samo 1% poveča stroške goriva za 8% (vir: Carbon Trust), kar lahko zares poviša račune za energijo.

4. Estetika

Talno ogrevanje je sanje vsakega dekoraterja, saj ne zavzema prostora v sobi, ker je vir toplote znotraj tal. Radiatorski sistemi so pogosto zajetni in morajo biti znotraj prostora, kar pomeni, da je treba dodeliti prostor na stenah. To postane izredno problematično, zlasti na majhnih površinah, kot so kopalnice, kjer je potreben vsak centimeter, da kar najbolje izkoristite prostor.

decorating your home without radiators

Talno ogrevanje ne omejuje namestitve pohištva in daje popolno oblikovalsko svobodo v domu, za razliko od radiatorjev, ki so pogosto zajetni in prostorski.

5. Področno ogrevanje – individualni nadzor temperature v vsaki sobi

Ogrevanje je učinkovitejše, če ga uporabljamo po območjih. V večini primerov se talno ogrevanje uporablja po prostorih, pri čemer posamezno območje nadzira termostat. Zato se ogrevanje prostora dovaja le, kadar je to potrebno, s čimer se zmanjša količina potrebne energije. Običajni radiatorski sistemi pa se po navadi segrejejo po celotni hiši na podlagi centralnega termostata. To lahko povzroči pregrevanje in premajhno ogrevanje, odvisno od lokacije termostata, manj učinkovito pa je ogrevanje posameznih con.

bathroom with heated hot floor

Ali lahko talno ogrevanje nadomesti radiatorje?

Uporaba talnega ogrevanja namesto radiatorjev je možna, odvisno od toplotnih izgub pa se je mogoče celo popolnoma znebiti radiatorjev.

Za odločitev, ali je talno ogrevanje mogoče uporabiti kot edini vir toplote, je treba izvesti izračun toplotnih izgub. To bo pokazalo, ali toplotna moč talnega ogrevanja ustreza potrebam po ogrevanju prostora ali površine; največja toplotna moč mora biti večja od največje toplotne izgube, da bo v prostoru dovolj toplote.

Za obstoječe hiše s centralnim ogrevanjem se z zamenjavo radiatorjev s talnim ogrevanjem izboljša kakovost zraka, saj konvekcijsko ogrevanje z radiatorji premika prah in cvetni prah po hiši. Sistemi talnega ogrevanja oddajajo sevalno toploto, kar pomeni, da imajo vsi v sobi enakomerno porazdelitev toplote.

Talno ogrevanje je sodoben ogrevalni sistem, ki ga je mogoče vgraditi tako v obstoječe kot v nove domove. Oglejte si našo ponudbo izdelkov, da poiščete ustrezne izdelke za projekt ali za podrobnejše informacije in stroške sistema, zakaj ne bi zahtevali ponudbe.