Kaj so toplotne izgube in zakaj so pomembne?


S toplotnimi izgubami merimo skupni prehod toplote skozi ovoj stavbe od znotraj navzven. Običajno so podane v kilovatih (kW) in predstavljajo energijo, ki jo potrebujemo, da ohranimo prostor pri dani temperaturi v najhladnejših dneh.


Vedeti, kaj toplotne izgube so, kako jih zmanjšati in kaj to pomeni pri določanju moči grelnega sistema, nam pomaga odgovoriti na eno izmed najpogosteje zastavljenih vprašanj: "Ali bo talno gretje segrelo mojo sobo?"


Pomembno je razumeti, kako toplotne izgube vplivajo na sistem talnega ogrevanja, saj mora le-ta zagotavljati ustrezno moč gretja, da se lahko uporablja kot glavni vir ogrevanja, ali vsaj dovolj toplote, da se poveča bivalno udobje, kadar se uporablja skupaj z drugimi ogrevalnimi sistemi.


Imamo znanje in vam lahko svetujemo glede ustrezne moči sistema talnega ogrevanja, vendar mora le-ta biti primerljiv z toplotnimi zgubami prostora, da zagotovimo dovolj toplote iz sistema talnega ogrevanja. Poznavanje toplotnih izgub vnaprej omogoča brezskrbno izbiro sistema ogrevanja, pri katerem bomo prepričani, da bo kasneje učinkovito deloval.

 

toplotnimi izgubami 

 

Preprosto povedano, da sistem talnega ogrevanja zagotovi dovolj toplote v prostoru, mora biti izhodna moč ogrevalnega sistema večja od toplotnih izgub.


KAKO RAČUNAMO TOPLOTNE IZGUBE IN KAJ SO U-VREDNOSTI?


Kot smo že omenili, se toplotne izgube merijo v kW in predstavljajo prehod toplote.


Prehod toplote skozi stene, tla in strehe se meri v vrednostih U. Vrednost U je količnik celotnega prehoda toplote in kaže, kakšen je prenos toplote skozi posamezen del stavbe. Nizka vrednost U pomeni dobro izoliranost stavbe, visoka vrednost pa kaže, da ima stavba slabo energijsko učinkovitost.


Za izračun U vrednosti gradbenega dela, kot je stena, tla ali streha, morate vedeti sestavo in debelino posameznega dela. Druga pomembna lastnost je, da pridobite meritev toplotne prevodnosti vsakega gradbenega materiala.


ZAKAJ SO TOPLOTNE IZGUBE POMEMBNE?


Vrednost toplotnih izgub je pomembna iz več razlogov:


Predvsem pa je pomembno razumeti toplotne izgube v prostoru ali nepremičnini pred namestitvijo talnega ogrevanja, saj bo le-to zagotovilo, da je ogrevalni sistem sposoben zagotoviti zadostno temperaturo.


ZMANJŠANJE TOPLOTNIH IZGUB IN PORABA ENERGIJE


Obstaja več načinov za zmanjšanje porabe energije in toplotnih izgub. Ti vključujejo:


Skupne toplotne izgube lahko zmanjšamo z upoštevanjem vsega zgoraj naštetega in z dodajanjem izolacije ali z zagotavljanjem, da ni nobenih vrzeli v obstoječi izolaciji. Za talno ogrevanje so bistvenega pomena predvsem kvalitetne izolacijske plošče za zmanjšanje toplotnih izgub proti podlagi in zagotovitev hitrega odzivnega časa ogrevanja.


Izolacijske plošče za talno gretje so enostavne za namestitev pod talno ogrevanje in bistveno zmanjšajo odzivni čas, prihranijo energijo in denar. Npr. na betonski podlagi se odzivni čas skrajša iz 2.5 ur na samo 20 minut.


IZBIRA PRAVILNEGA SISTEMA TALNEGA OGREVANJA


Pri nakupu talnega ogrevanje je pomembno, da upoštevamo toplotne izgube prostora ali nepremičnine, saj lahko neupoštevanje povzroči, da ogrevanje ni pravilno in ne bomo dosegli želeno raven udobja za bivajoče.


Prav tako naj bi tudi monterji pregledali, ali obstaja ustrezna izolacija in svetujejo, da se poveča izolacija, zlasti pri talnem ogrevanja. Pogosto je priporočljivo, da se doda toplotna izolacija pod talno ogrevanje, da se zagotovi maksimalna moč ogrevanja navzgor.


Izhodna moč sistema talnega ogrevanja je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z:

Največja moč sistema - ta je običajno določena v vatih na kvadratni meter (W/m²). Pravilno izolirana tla v sodobnih domovih zahtevajo moč med 65-85 W/m² za zagotovitev ustreznega udobja, kakorkoli, pa se sistem moči 150-200W/m² običajno uporabi, da se zmanjša odzivnost sistema ogrevanja.


KLJUČNE UGOTOVITVE:


Če iščete rešitev za talno ogrevanje in niste prepričani o tem, ali bo le-to dovolj za ogrevanje prostorov v vaši nepremičnini, kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali, da boste imeli sistem, ki bo učinkovito zagotavljal želeno toploto.

Na vrh

Ponudba

Please wait whilst your submission is being processed. It could take up to a minute...